Het badhuis

Een oude vrouw is uitgegleden in bad en kan er op eigen kracht niet meer uit. Haar geroep om hulp wordt niet gehoord.

In de bange uren (wellicht dagen) die ze in de steeds verder afkoelende badkuip doorbrengt komen herinneringen boven aan aangrijpende gebeurtenissen in haar leven: een tragische zelfmoord, de dood van haar kind, en het gruwelijke levenseinde van een van de pastoors in het dorp.

Naarmate de tijd verstrijkt neemt haar desoriëntatie toe en wordt de kans dat ze bevrijd wordt alsmaar kleiner.Het badhuis is een tijdloos verhaal over de onontkoombaarheid van veranderingen en verval. Een oude vrouw overdenkt in een uiterste benarde positie haar leven. Zal ze op tijd gevonden worden? Had ze anders moeten leven? Tegelijkertijd is het een symbolisch verhaal over de teloorgang: van een vrouw, van een gemeenschap, en van het geloof.
Uit het juryrapport van de ZBP

[...]Het boek bevat veel opvallende en opvallend rake observaties.[...] Om de hoofdpersoon tegen de verschillende decors tot leven te wekken, hanteert de auteur minimale middelen. Dat geldt ook voor het hoofddecor dat slechts bestaat uit één badcel. Desondanks schreeuwt Het Badhuis om een verfilming of toneelbewerking.


 

-Een beeldrijk boek met beklijvende scènes.

Provinciale Zeeuwse Courant

-Een kleine, breekbare roman...

**** in de Knack.

-Misschien wel het mooiste dat ik dit jaar las. Subtiel en ontroerend. Een parel.

blog Leen Huet

-Angstaanjagend goed boek...

**** in Dagblad de Limburger

-Een beklemmend verhaal over de onontkoombaarheid van veranderingen en verval.

Hollands Glorie

-Een sfeervolle, beknopte roman.(...) Kisling bouwt rustig door aan een door-en-door Hollands oeuvre dat absoluut meer bekendheid verdient.

AD Weekend/Rotterdams Dagblad

-Een intrigerende inhoud en goed doordachte opbouw.

Recensieweb


Een paar bladzijden lezen uit dit boek?

 

Nominaties voor:

- De Halewijnprijs

- De Zeeuwse Boeken Prijs